Porodica Willner: Petodnevna avantura kroz Park prirode Komovi

Kada su u zimskim mjesecima razmatrali gdje će na ljetnji odmor, petočlana porodica Willner iz Njemačke odabrala je Crnu Goru. Poslije detaljnog istraživanja crnogorske turističke ponude, izbor je pao na avanturistički centar Mojan, iako im je opcija bio i www.katunroads.me. Htjeli su nešto autentično, nešto što nije klasična pansionska ponuda. Htjeli su spoj avanture, divlje prirode i tradicije. Njihov plan je bio da im baza bude selo Japan, a da odatle krenu na petodnevno pješačenje i kampovanje kroz pograničnu zonu Crna Gora – Albanija, i da se nakon te avanture vrate u “Mojan” i uživaju još par dana u svemu onome što nudi naš centar.

Tog prvog dana po dolasku, uz prijatno druženje nakon večere, Maja i Jens su nas upoznali sa svojim planovima, a mi smo im dali savjete i sve potrebne informacije vezane za odabranu rutu. Zbog sigurnosti, pošto na turu idu sa maloljetnom djecom (Hedda, Omno i Jansen) predložili smo im da se uključe na naš MotionX kanal, kako bi ih mi preko satelita pratili i skoro uvijek znali gdje se nalaze, zlu ne trebalo.

Zbog djece, prelazili su oko 12km dnevno, a onda bi tražili pogodno mjesto blizu izvora za postavljanje šatora. Prošli su dolinom Mojanske rijeke do Carina (Krst od Prevlake), zatim preko Bindže do Vrmoše a odatle dolinom, preko Škale od Rikavca, do Rikavačkog jezera. Dalje, uz Širokar, preko vrha Maglić do katuna Popovića na Komovima i onda kružnom stazom do Štavne odakle su se spustili ponovo u naš centar preko sela Krajišta. Na turi nisu imali nikakvih problema i vratili su se oduševljeni prirodnim ljepotama koje, i pored intezivne devastacije poslednjih godina, još uvijek odlikuju cjelokupan prostor Komova.

Narednih dana uživali su u sportskim aktivnostima kao što je biciklizam, streličarstvo i kajaking, a uveče smo se družili pored logorske vatre. Maja je naučila kako se pravi naš domaći hljeb a ona je nama pokazala neke kulinarske poslastice koje oni pripremaju kod svoje kuće.

Divna porodica i želimo im sve najbolje u nadi da ćemo ih možda vidjeti i sledeće godine.

RUTA KOJU SU PROŠLI VILNEROVI

Ukupna kilometraža: 60.43 km
Maksimalna nadmorska visina: 2119 m
Minimalna nadmorska visina: 928 m
Ukupan uspon: 3535 m
Ukupan spust: -3534 m
Preuzmite GPX

 


 

Jedan odgovor na “Porodica Willner: Petodnevna avantura kroz Park prirode Komovi”

Ostavi komentar