O Mojanu

Avanturistički centar Mojan nije jednostavno opisati. Ali ćemo pokušati:

  • Ovo je mjesto u srcu sela i planine
  • Ovo je hostel gdje možete odsjesti
  • Ovo je mjesto gdje možete kampovati
  • Ovo je mjesto gdje možete iznajmiti raznovrsnu opremu za aktivni odmor
  • Ovo je mjesto odakle možete istraživati netaknutu prirodu u okruženju
  • Ovo je mjesto na pola puta između nacionalnih parkova Prokletije i Biogradska Gora

A zašto biste za svoj odmor odabrali baš Mojan?

Zato što Mojan sve ovo nudi na jednom mjestu. I zato što Mojan ima posebnu priču! Otkrićemo vam samo neke detalje, ostalo istražite sami kada odlučite da budete naš gost.

  • Avanturistički centar Mojan smješten je u zgradi koja je nekada služila kao granična kasarna, i zvala se Dujo Puharić. Ova kasarna je imala po tridesetak vojnika čija je glavna dužnost bila čuvanje granice nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije sa Albanijom. U krugu kasarne se i danas nalaze neka od obilježja koja su tada postavljena – stražarska kućica i granične piramide. Osim toga, vojnici koji su ovdje služili vojsku iz cijele nekadašnje Jugoslavije, su bili odgovorni za održavanje patrolne staze koja ide samim planinskim grebenom, i ljetnjih karaula čiji se ostaci još uvjek vide na toj cijeloj stazi.
  • Avanturistički centar Mojan se nalazi u selu koje nosi neobičan naziv Japan, a dolaskom u selo primijetićete tablu na kojoj naziv sela piše i na crnogorskom i na japanskom jeziku! Postoji nekoliko verzija price kako je selo Japan dobilo ime, ali mi vam prenosimo dvije koje imaju najviše podrške kod mještana. Jedna je da se zbog toga što se selo nalazi ispod samih Komova i prvi sunčevi zraci obasjaju prvo ovo selo, podsjeća na zemlju izlazećeg Sunca. U proljeće su najvidljiviji cvjetovi, a kasnije i plodovi trešanja, kojih puno ima ovdje, kao i u dalekom Japanu. Druga verzija kaže da je toponim Japan nastao od „iapanus“ što znači župan, krajišnik – čuvar Krajine. Ta verzija datira iz 13. vijeka
  • U krugu avanturističkog centra Mojan nalazi se park prijateljstva. Ovo je park prijateljstva iz više razloga. Najprije zato što su nekada vojnici sami vodili računa o uljepšavanju kruga kasarne, i sadili su i stable i cvijeće i napravili pravi park od dvorišta. Sadnice su donosili ili dobijali, a tu postoji i nekoliko starih stabala tuje, vrsta koja se često sreće u primorskim krajevima, ali se ovdje sasvim lijepo prilagodila. Nedavno je ovdje posađeno i 50 stabala japanske trešnje, a sadnice je poklonio počasni konzulat Crne Gore u Japanu, na desetogodišnjicu nezavisnosti Crne Gore.
  • Naziv avanturističkog centra Mojan potiče od manje poznatog dijela komovskog masiva, od njegovog južnog ogranka u kom visinom dominira planina Mojan, sa 2157m. Ovaj planinski kompleks je turistički nevalorizovan, i proteže se samom granicom između Crne Gore i Albanije. Zanimljiv je po tome što ovaj vijenac ima 15 vrhova od preko 2000 metara, i što je upravo grebenom ovih planina prolazila granična patrolna staza. A sam Mojan je bajkovito mjesto, mjesto gdje izvire Mojanska rijeka koja prolazi kroz selo Japan. Mojan ima svoje stjenovite grebene, ali i pitome doline u koje mještani ljeti ostavljaju svoje konje na ispašu, i oni tamo bivaju sve do jeseni, kad domaćini dođu za njih.

Avanturistički centar Mojan je neprofitna djelatnost, i svi prihodi koje ostvari uložiće se u zonu oko centra, i u razvoj jedne lijepe ruralne oblasti. Ukoliko vas osim aktivnog odmora interesuje i odgovorno putovanje, onda je Mojan pravo mjesto za vas!