Nakon hladne noći u planini, rođendanska zabava u Mojanu

Nakon pješačenja od Rikavačkog jezera prema Komovima, grupa hajkera iz sjeverne Francuske (Amelin, Romai, Löi, Marie, Fanny i Maud), koji su inače i cimeri u svojoj zemlji, zanoćili su u svojim šatorima pored Vujadinovića katuna. Vrijeme se tog dana bilo drastično promijenilo, i temperatura je te noći pala mnogo ispod nule, neuobičajeno za ovo doba godine. Nespremni i iznenađeni ovom promjenom vremena, bez mogućnosti da upale neku veću vatru koja bi ih zagrijala, društvo iz Francuske je noć provelo kao da su na Južnom polu. Ni sjutrašnje hodanje od Vujadinovića katuna do sela Japan nije im pomoglo da otjeraju hladnoću koja im se bila uvukla duboko u kosti.

Tek po dolasku u naš centar – uz vrući tuš, topao obrok i pijuckanje šljivovice pored vatre – povratili su se u život. Ispostavilo se da Maud tog dana slavi rođendan, pa smo svi skupa napravili malu zabavu i proveli nekoliko sati zajedno.

Prijatelji iz Francuske su oduševljeni predjelima kojima su prošli i iznenadna hladnoća nije im pokvarila utiske, a iz našeg centra su nakon što su se naspavali otišli prema Kolašinu.

Ostavi komentar