Kajakaši iz Češke i Slovačke u “Mojanu”

Deset kajakaša iz Češke i Slovačke posjetili su ovog vikenda naš centar. Među njima su bili bivši svjetski šampion u kajakaštvu, kao i bivši prvak Slovačke i sadašnji instruktor u kajakaštvu na brzim vodama. Pored aktivnog odmora, zbog kojeg su primarno došli u Crnu Goru, cilj njihovog boravka u našem centru je bilo i kajakaško istraživanje Perućice, Kuckaje i Zlorečice i kategorizacija  težine ovih rijeka.

Prvi utisak je da su ove rijeke čiste i atraktivne, da u zavisnosti od vodostaja nude razne stepene težine, da su pri visokom vodostaju pogodne i za jako iskusne kajakaše a da su pri nižem vodostaju zgodne da se i početnici oprobaju u whitewater kajakingu. Ono što je trenutno problem da se uživa u preko 20 kilometara ovog riječnog sliva u jednom prolazu su prepreke od oborenih stabala kojih ima na više mjesta što može biti jako opasno, a potrebno je na nekim mjestima i potkresati grane koje se nadvijaju na vodom. Uz malo truda i podrške ovo je moguće uraditi za sledeću sezonu, čime bi se i kajaking uvrstio u turističku ponudu opštine Andrijevica.

Da ovo nije samo prazna priča, i prošle godine smo ugostili profesionalne kajakaše iz Austrije, koji su kao i naši ovonedeljni gosti došli da uživaju u vodama ovih podkomovskih brzih rijeka.

Prije neku godinu, i mi iz “Mojana” smo se spustili niz Kuckaju, Perućicu i Zlorečicu, doduše pri malo nižem vodostaju a kako je to izgledalo možete pogledati na video snimku.

Sve u svemu, još jedno lijepo druženje u našem centru, nova poznanstva i najave da će novostečeni prijatelji ponovo doći još ovog ljeta, ovaj put sa porodicama.

Ostavi komentar