Blog

Reportaža o našem centru

Juče je, kroz saradnju kompanije Info Biro i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, napravljena reportaža o našem centru koja je, u različitim verzijama, objavljena na nekoliko televizija. Ovo je prilog prikazan u dnevnicima televizije Vijesti. Pogledajte.

ČITAJ DALJE

Anička i Honza: Kampovanje na Mojanu i Đurovici

Mladi par iz Češke, Anička i Honza, dok su bili na odmoru ovoga ljeta prepješačili su Komove, Mojan, Žijevo, Đurovicu i Ravni. Kretali su se starom patrolnom stazom i potpuno su oduševljeni nedirnutom prirodom i mirom kojim odiše pogranična zona. Naročito im se dopao Mojan, gdje su se ulogorili, a društvo su im pravili samo konji naših komšija iz sela Japan. Uopšte na ovoj turi, od kako su napustili Štavnu, jedini ljudi koje su sreli bila je porodica Mišković kada su se sa Đurovice spustili u katun Gornje Ravni, gdje su bili ugošćeni a kod Miškovića su trgovali i sir. Na ovoj trodnevnoj pješačkoj turi osvojili su i vrh Žijeva glava (2176m), a nakon ove avanture bili su naši gosti dva dana gdje smo se lijepo družili, a sa našim drugim gostima, porodicom Willner iz Njemačke, razmijenili su iskustva jer su istog dana i jedni i drugi prošli Carinama, iako su se mimoišli za par sati. Pošto većina ovih staza nema markaciju, pouzdano su im pomogle GPS aplikacije koje koriste OSM bazu podataka, koje smo mi uradili, a naročito su nam bili zahvalni na obeleženim izvorima na mapama. Anička i Honza su nam poslali fotografije, uživajte u njihovoj galeriji.

ČITAJ DALJE

Porodica Willner: Petodnevna avantura kroz Park prirode Komovi

Kada su u zimskim mjesecima razmatrali gdje će na ljetnji odmor, petočlana porodica Willner iz Njemačke odabrala je Crnu Goru. Poslije detaljnog istraživanja crnogorske turističke ponude, izbor je pao na avanturistički centar Mojan, iako im je opcija bio i www.katunroads.me. Htjeli su nešto autentično, nešto što nije klasična pansionska ponuda. Htjeli su spoj avanture, divlje prirode i tradicije. Njihov plan je bio da im baza bude selo Japan, a da odatle krenu na petodnevno pješačenje i kampovanje kroz pograničnu zonu Crna Gora – Albanija, i da se nakon te avanture vrate u “Mojan” i uživaju još par dana u svemu onome što nudi naš centar.

ČITAJ DALJE

Manifestacija “Sela za zdrav život” u Avanturističkom centru Mojan

Mladi iz urbanih sredina ubrzano gube svaki kontakt sa ruralnim zonama, selom i tradicionalnim nasljeđem. Takođe, moderan način života odlikuju brojne aktivnosti koje nisu u skladu sa zdravim stilovima života. Upravo zato, sredinom avgusta mjeseca ove godine, održaće se manifestacija koja ima za cilj da okupi mlade, koji će se kroz dvodnevni boravak u selu Japan družiti sa seoskim domaćinstvima i upoznati se sa seoskim načinom života, a kroz sportske aktivnosti, kao što su biciklizam, planinarenje, mušičaranje i jahanje konja, upoznaće se ujedno i sa prirodnim ljepotama Komova i uopšte benefitima koje po zdravlje i pravilan psihofizički razvoj pruža redovan boravak u prirodi.

ČITAJ DALJE

Bugarski biciklisti ponovo u Crnoj Gori

Već smo pisali o velikoj grupi bugarskih brdskih biciklista koji su se zaljubili u Bjelasicu, Komove i Prokletije i koji redovno svoj odmor provode na ovim planinama. Ove godine su za svoju bazu odabrali naš centar i sedam dana su istraživali za njih potpuno nove cross country i enduro staze. Kišovito vrijeme ih nije spriječilo da zađu u nekada divlje planinske kutke i prođu ponekad jako teškim stazama. Njihov organizator i veliki štrumf, vrsni planinski biciklista Julian Jordanov, kaže da su Komovi sjajna destinacija za ljubitelje hike-a-bike i enduro biciklizma i da uz malo truda na uređenju i markaciji novih staza ovaj kraj može postati prava meka za ljubitelje ovog sporta. Na žalost, razvoj biciklističke i planinarske infrastrukture, uređenje novih staza i održavanje starih se ne odvija dinamikom i kvalitetom kako bismo to voljeli, pa će utoliko gore biti i impresije svih gostiju koji dolaze u ove krajeve. Uprkos našem velikom entuzijazmu, ove stvari su van naše kontrole i daleko prevazilaze naše mogućnosti.

ČITAJ DALJE

Važna informacija

Naš centar posluje kao odmaralište bazirano isključivo na pansionskoj ponudi. U sklopu centra ne postoji restoran ili kafana, niti postoje kapaciteti za tako nešto, a sportski tereni i sportska oprema namijenjeni su za pansionske goste. Radimo isključivo na bazi potvrđenih rezervacija, a zbog mira gostiju koji su odlučili da kod nas provedu odmor trenutno nismo u mogućnosti da na bilo koji način uslužimo izletnike i ostale vanpasionske posjetioce našeg centra. U narednoj fazi razvoja centra potrudićemo se da prevaziđemo ova ograničenja. Organizovane grupe izletnika mogu posjetiti naš centar samo u situaciji kada nema pansionskih gostiju i isključivo na bazi rezervacija i prethodnog dogovora sa menadžmentom centra. Hvala na razmijevanju!

ČITAJ DALJE

Mladi iz Crne Gore i Srbije u “Mojanu”

Avanturistički centar Mojan je dva dana bio domaćin za pedeset mladih iz Crne Gore i Srbije, za njihove predavače iz Slovenije i Njemačke kao i za organizatore ovog događaja koji je sproveden kroz evropski projekat "Unapređenje crnogorskog i srpskog preduzetništva i turizma". Pored aktivnosti predviđenih agendom organizatora, mladi su se u slobodno vrijeme oprobali u outdoor aktivnostima, kao što je kajaking, biciklizam, pješačenje, basket, stoni tenis i streličarstvo. Uveče su se gosti družili i zabavljali uz logorsku vatru i roštilj. Na meniju je bila domaća hrana pripremljena od namirnica iz sela kojom su svi bili posebno zadovoljni. Naša knjiga utisaka je prepuna lijepih komentara i drago nam je da im se jako svidio naš centar.

ČITAJ DALJE

PK “Era” iz Užica u našem centru

Proteklog vikenda u gostima Avanturističkom centru Mojan bili su planinari iz PK "Era" iz Užica predvođeni planinarskim vodičem Slobodanom Stefanovićem. Posebno nam je zadovoljstvo što smo ugostili Sloba i njegove drugare, jer su planinari iz kluba Era svojim akcijama mnogo doprinijeli popularizaciji nekih manje poznatih krajeva i vrhova u našem regionu i podarili neke nove staze planinarskom svijetu, ali i pomogli ruralnom razvoju ovih krajeva. Ovoga puta glavni cilj je bio osvojiti Vasojevićki Kom (2461 m) sa južne strane, iz našeg centra, preko sela Japan, Varde i Rupe. Visinsku razliku od preko 1700 m savladali su za oko 10 časova sa pauzama, a njihovi utisci su fenomenalni. Ovu rutu će naš centar uvrstiti u svoju ponudu, ali su i posjetioci Komova sa Štavne dobili novu mogućnost za kružno osvajanje Vasojevićkog vrha.

ČITAJ DALJE

Prvi Holanđani u selu Japan

Strastveni mušičar Bert Worms iz Holandije sa svojom suprugom slikarkom Annet bio nam je u gostima ove nedelje. Ovo su prvi Holanđani u našem centru, ali i u selu Japan ikada. U skladu sa tim priređen im je lijep doček a maloj zabavi uz roštilj pridružili su se i mještani i drugi naši gosti. Oduševili su se našim tradicionalnim gostoprimstvom, uživali su u šljivovici i domaćoj kuhinji. Bert je mušičarski isprobao Mojansku rijeku i Perućicu, a jedan dan proveo mušičareći na Limu i Plavskom jezeru. Pored mušičarenja, šetali su do katuna Mojanska rijeka i uživali fotografišući leptire što im je hobi.

ČITAJ DALJE

Kajakaši iz Češke i Slovačke u “Mojanu”

Deset kajakaša iz Češke i Slovačke posjetili su ovog vikenda naš centar. Među njima su bili bivši svjetski šampion u kajakaštvu, kao i bivši prvak Slovačke i sadašnji instruktor u kajakaštvu na brzim vodama. Pored aktivnog odmora, zbog kojeg su primarno došli u Crnu Goru, cilj njihovog boravka u našem centru je bilo i kajakaško istraživanje Perućice, Kuckaje i Zlorečice i kategorizacija težine ovih rijeka.

ČITAJ DALJE

Posts Navigation