“Ere” iz Užica: Uspon na vrh Ilijina glava (2185m)

Proteklog vikenda ponovo su nam u gostima bili dragi prijatelji iz planinarskog kluba “Era” iz Užica. Kao i uvijek Ere su, predvođene iskusnim planinarskim vodičem Slobodanom Stefanovićem, istražili nešto novo, prošli nekim novim, planinarskom svijetu manje poznatim stazama i bogazama. Ovaj put su preko katuna Gornje Ravni peli atraktivni vrh Ilijina glava (2185m), koji se nalazi na samoj granici sa Albanijom, a sa koga se pruža fenomenalan pogled na Prokletije, Komove i Bjelasicu. Priroda je očaravajuća, vrh je u zoni parka prirode Komovi, a član ove ekspedicije, Milinko Nešković, iskusni rendžer iz nacionalnog parka Tara,  uspio je ispod Ilijine glave i da uslika surog orla u letu, koji je inače rijetka i zakonom zaštićena vrsta u Crnoj Gori.

Slobo o samoj stazi kaže sledeće:

Do vrha Ilijina glava vodi raznovrsna staza, u poznom letnjem periodu bogata divljim plodovima i gljivama. Na početku, uspon je strmiji jer se užim stazama preprečuje do šumskog puta, koji treba pratiti do katuna Gornje Ravni. Na ovoj deonici takođe postoje prečice.

Od katuna Gornje Ravni, gde se obnavljaju zalihe vode, nastavlja se kroz gustu šumu stazom koju su ranije koristili graničari, ali i stočari za izdizanje stoke prema Mojanu. Kada se izađe iz šume, priroda postaje divlja sa stenama, niskim rastinjem i retkim zelenim čistinama. Staza je dosta kamenitija i strmija. Ona vodi prema jedinom travnatom delu stenovitih greda koje se pružaju od Mojana prema Žijevoj glavi. Izlazi se na taj travnati prevoj od takozvane ,,patrolne staze,, jedva vidnom stazom. Od tog sedla se prelazi sa druge strane grebena i nastavlja se skoro njegovim vrhom. Sa suprotne strane su litice visine i preko 300 metara, tako da se preporučuje planinarima da im se ne približavaju. Vrh Ilijina glava je na tom grebenu poludesno i sam izlazak na ovaj vrh je umereno strmom pašnjačkom stranom.

Trećeg dana, ekipa iz Užica je, po njihovoj uobičajenoj praksi, odabrala nešto laganiju dionicu prije povratka kući, a to je ovaj put bila staza od beranskog sela Rovca, preko Rovačkih brda i Sjekire, do Jankove glave (1567m).

Još jednom se zahvaljujemo Slobodanu Stefanoviću i članovima kluba “Era” na popularizaciji nekih manje poznatih planinskih predjela kao i na uvijek dobro dokumentovanim turama i na nesebičnom dijeljenju GPS treklogova i fotografija sa svima onima koji požele poći njihovim stopama.

Fotografije i GPS Trek PK ERA UŽICE

Ukupna kilometraža: 21.37 km
Maksimalna nadmorska visina: 2182 m
Minimalna nadmorska visina: 932 m
Ukupan uspon: 1649 m
Ukupan spust: -1651 m
Ukupno vrijeme trekloga: 09:57:30
Preuzmite GPX

4 komentara na ““Ere” iz Užica: Uspon na vrh Ilijina glava (2185m)”

Ostavi komentar