Nakon hladne noći u planini, rođendanska zabava u Mojanu

Nakon pješačenja od Rikavačkog jezera prema Komovima, grupa hajkera iz sjeverne Francuske (Amelin, Romai, Löi, Marie, Fanny i Maud), koji su inače i cimeri u svojoj zemlji, zanoćili su u svojim šatorima pored Vujadinovića katuna. Vrijeme se tog dana bilo drastično promijenilo, i temperatura je te noći pala mnogo ispod nule, neuobičajeno za ovo doba godine. Nespremni i iznenađeni ovom promjenom vremena, bez mogućnosti da upale neku veću vatru koja bi ih zagrijala, društvo iz Francuske je noć provelo kao da su na Južnom polu. Ni sjutrašnje hodanje od Vujadinovića katuna do sela Japan nije im pomoglo da otjeraju hladnoću koja im se bila uvukla duboko u kosti.

Tek po dolasku u naš centar – uz vrući tuš, topao obrok i pijuckanje šljivovice pored vatre – povratili su se u život. Ispostavilo se da Maud tog dana slavi rođendan, pa smo svi skupa napravili malu zabavu i proveli nekoliko sati zajedno.

Prijatelji iz Francuske su oduševljeni predjelima kojima su prošli i iznenadna hladnoća nije im pokvarila utiske, a iz našeg centra su nakon što su se naspavali otišli prema Kolašinu.

Krug oko Mojana i tri vrha: Zabel, Marlules i Veliki Mojan

Juče smo izvršili ekspediciju na planini Mojan, istražili kružnu rutu oko Mojana i osvojili tri vrha na ovoj ruti: Zabel 2130m (Maja e Zabelit), Marlules 2188m (Maja e Marlules) i Veliki Mojan 2157m (Maja e Mojanit). Tokom rute smo posjetili i staro katunsko naselje, odavno napušteno, po imenu Mali i Zi (Crna Gora), koje se nalazi na samoj granici, na albanskoj teritoriji a pod tim imenom upisano je i na najstarijim topografskim kartama turske i austrougarske imperije.

Ruta je prepuna očaravajućih vidika na prelijepi krajolik sa obje strane granice koji je još uvijek nedirnut u svakom smislu, danas bez stočara ali tragovi vjekovnog bavljenja ovom tradiciojom mogu se naći gotovo na svakom koraku – od urušenih stočarskih stanova tradicionalnog suvozidnog tipa do nadgrobnih starih mramora koji govore o viševjekovnom bitstvovanju ljudi na ovim planinama.

Pogledajte galeriju fotografija i putanju na karti.

Expeditio – Kotor: Istraživanje tradicionalnih tipova arhitekture

Arhitekta iz organizacije Expeditio iz Kotora, Sandra Kapetanović, boravila je u našem centru i uz našu pomoć obišla je južnu zonu Komova, tokom istraživanja tradicionalnih tipova arhitekture ovog kraja. Expeditio priprema studiju na ovu temu, a sve to je dio projekta finansiranog od strane EU, koji sprovode Polimski muzej i Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije. Konkretno u ovom kraju je izvršen obilazak najstarijih katunskih naselja na planini Mojan kao i katun Varda i selo Japan ispod Komova.

Katun na Mojanu i cijelo njegovo okruženje predstavljaju i prirodnu i kulturnu baštinu koju, prema riječima eksperata, treba zaštititi. Za katun Mojan će se uraditi i arhitektonska i pejzažna rekonstrukcija, što će pored naučne vrijednosti, predstavljati i novi element u promociji i turističkoj valorizaciji ovog zaboravljenog kraja.

Predstavljamo vam galeriju fotografija napravljenih tokom obilaska Mojana.

Obilježen Međunarodni dan univerzitetskog sporta u našem centru

Na inicijativu FISU-a (Federation International Sport University), 20. septembar proglašen za Međunarodni dan univerzitetskog sporta na 196. sjednici UNESCO-a. Inicijativu FISU-a podržao je, zajedno sa još 43 Nacionalne studentske sportske asocijacije, i Studentski sportski savez Crne Gore preko Nacionalne komisije za UNESCO. Međunarodni dan univerzitetskog sporta prvi put je obilježen 2016. godine, a očekuje se da će ovogodišnje izdanje IDUS-a biti obilježeno u preko 150 zemalja.

Studentski sportski savez Crne Gore je Međunarodni dan univerzitetskog sporta obilježio i u Avanturističkom centru Mojan sa dvodnevnim sportskim aktivnostima  i radionicama na teme volenterizma i prestojećih Igara malih zemalja Evrope pod sloganom How Big We Are! koje će se 2019. godine održati u Crnoj Gori. Takođe, predstavnica SSSCG Aleksandra Jovanović prenijela je svoja iskustva učesnicima radionice sa FISU Volunteer Leaders Academy 2018, održane u Kazanu (Rusija).

“Ere” iz Užica: Uspon na vrh Ilijina glava (2185m)

Proteklog vikenda ponovo su nam u gostima bili dragi prijatelji iz planinarskog kluba “Era” iz Užica. Kao i uvijek Ere su, predvođene iskusnim planinarskim vodičem Slobodanom Stefanovićem, istražili nešto novo, prošli nekim novim, planinarskom svijetu manje poznatim stazama i bogazama. Ovaj put su preko katuna Gornje Ravni peli atraktivni vrh Ilijina glava (2185m), koji se nalazi na samoj granici sa Albanijom, a sa koga se pruža fenomenalan pogled na Prokletije, Komove i Bjelasicu. Priroda je očaravajuća, vrh je u zoni parka prirode Komovi, a član ove ekspedicije, Milinko Nešković, iskusni rendžer iz nacionalnog parka Tara,  uspio je ispod Ilijine glave i da uslika surog orla u letu, koji je inače rijetka i zakonom zaštićena vrsta u Crnoj Gori.